Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Marrëdhënie dypalëshe

Foto der Regierungsmaschine mit ausgerolltem roten Teppich

ARCHIV - Flughafenmitarbeiter rollen am 25.06.2015 den roten Teppich vor einer deutschen Regierungsmaschine für die britische Königin sowie für Bundespräsident Gauck und seine Lebensgefährtin in Berlin am Flughafen Tegel vor deren Abflug nach Frankfurt am Main aus. Foto: Michael Kappeler/dpa (Zu dpa-Hintergrund "Der Regierungsflughafen") | Verwendung weltweit, © dpa

Gjermania dhe Shqipëria

Marrëdhëniet politike gjermano-shqiptare janë të ngushta dhe në nivel partnerësh. Gjermania është donatori i dytë më i madh në nivel dypalësh në kuadër të ndihmës për zhvillim, vecanërisht në sektorët me rëndësi qendrore të furnizimit me ujë të pijshëm dhe energji elektrike dhe të mbështetjes në ndërtimin e demokracisë dhe si kanalizimeve. Ajo gëzon respekt të madh si nxitëse e procesit të reformave në Shqipëri. Edhe pas ndërrimit të kabineteve qeveritare në vjeshtën e 2005, si në Shqipëri ashtu edhe në Gjermani, dialogu i ngushtë politik në nivel dypalësh u vijua ndër të tjera me vizitat e Ministrit të Ekonomisë Genc Ruli në Janar 2006 dhe të Kryeministrit Berisha dhe Ministrit të Mbrojtjes Mediu me rastin e Konferencës për Politikat e Sigurisë, e cila u zhvillua a në fillim të shkurtit 2006 në Gjermani. Në nivel parlamentar mendohet që në prill 2006 Kryetarja e Parlamentit zonja Topalli të zhvillojë një vizitë në Bundestagun Gjerman, gjatë së cilës ajo do të takohet edhe me Kryetarin e Bundestagut zotin Lammert.

Një ringjallje të parë të tyre këto marrëdhënie e përjetuan në pranverën e vitit 1991 me fillimin e procesit demokratik. Interesi i dyanshëm për zhvillimin e tyre bëhet i qartë nga vizitat e shpeshta dhe mbresëlënëse që pasuan. Për Shqipërinë është e rëndësishme në këtë kontekst të sigurojë mbështetjen gjermane gjatë rrugës së saj për në Evropë si dhe të garantojë vazhdimësinë e gatishmërisë së treguar gjatë procesit të transformimit për kontribute të konsiderueshme në ndryshimin e strukturave ekonomike. Ndërsa në interesin e Gjermanisë është që përmes mbështetjes së procesit të transformimit demokratik të kontribuojë në nivel dypalësh dhe si partner i BE për raporte të qëndrueshme në Shqipëri dhe rajon.

Ky objektiv, i bazuar mbi parimin e vazhdimësisë, shënoi një dimension të ri me zhvillimet në Ish-Jugosllavi, të cilat arritën kulmin në marsin e vitit 1999. Befas Shqipëria dhe vendet e saj fqinje u vunë në qendër të interesit politik gjerman. Që prej përfundimit të luftës në Kosovë ka marrë një rëndësi të vecantë motivimi i Shqipërisë që të vazhdojë të japë kontributin e saj të domosdoshëm për stabilitetin e rajonit. Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit me BE, e cila u siglua në shkurt 2006, i ofron Shqipërisë një perspektivë të besueshme evropiane; krahas kësaj Shqiëria gëzon mbështetjen e Gjermanisë në rrugën e saj drejt NATO-s. Por Shqipëria e sheh Gjermaninë si një përkrahës të vecantë të interesave të saj jo vetëm në kuadër të Paktit të Stabilitetit për Evropën Juglindore.

Lexoni me shume ketu...